Pumpa za akvarijum

Pumpa za akvarijum ubacuje vazduh u vodu rezervoara

Pumpa za akvarijum omogućavaja vašim ribama da dobiju kiseonik i hranljive materije, koje su im potrebne za dug i zdrav život. Ona ubacuje vazduh u vodu rezervoara, kroz vazdušne cevi. Površinsko mešanje je ključno za dobijanje kiseonika koji im je potreban. Što je voda na površini rezervoara mirnija, manje je verovatno da vaša riba ima dovoljno kiseonika da diše.

Kada započinju gajenje ribica, mnogi novi kupci akvarijuma odmah razmišljaju o tome koju vrstu rezervoara da kupe, kako da filtriraju vodu iz akvarijuma i koje ukrase da kupe da bi oživeli svet riba. Jedna stvar koja mnogim novim vlasnicima ribe ne pada odmah na pamet, je nivo kiseonika koji je ribama potreban da bi preživele. Iako ovo može izgledati kao dodatni teret u brizi o vašim vodenim prijateljima, pumpe za akvarijum pružaju pojednostavljeno rešenje za potrebe vaših riba za kiseonikom.

Pumpa za akvarijum

Pumpa za vazduh za akvarijum

Mehurići uvedeni u vodu vazdušnim pumpama povećavaju površinsko mešanje. Omogućavajući više CO2 da izađe i više kiseonika da uđe u vodu.

Vazdušne pumpe najbolje rade u kombinaciji sa drugim uređajima. Biološki filteri, na primer, koriste mehuriće koje stvara pumpa za filtriranje zagađivača iz vode. Vazdušno kamenje koje je uobičajeni dodatak za akvarijum, smanjuje buku pumpe i kada je upareno sa filterom, poboljšava ukupnu filtraciju. Pumpe za vodu u akvarijumu takođe mogu pomoći da se poveća nivo kiseonika u vodi. Ali neće oksigenisati kao vazdušne pumpe.

Nivo rastvorenog kiseonika u vodi treba da se kreće između 5 i 7 ppm, za zdrav život ribe. Nivoi ispod 2 ppm predstavljaju neposrednu opasnost po život ribe, a vodu treba prozračiti što je pre moguće. Možete meriti nivoe kiseonika pomoću merača rastvorenog kiseonika, kako biste bili sigurni da vaše ribe udišu zdrave količine kiseonika.

Ribe će razviti mehuriće na koži i oko očiju, ako su izložene previše kiseonika. Opasni nivoi kiseonika u vodi su različiti za svaku vrstu riba. Generalno, odgovarajuća količina vazduha u rezervoaru je oko 1 galon na sat za svaki galon vode. Vazdušne pumpe imaju podesive izlaze, tako da je podešavanje željenog izlaza vazduha jednostavno.

Atman pumpa za akvarijum

Atman je potapajuća pumpa, koja služi hidroponskim pumpama za vodu u hlađenju motora i kao sistem filtracije. Pogodna je za slatkovodne i morske akvarijume, koji su veoma raznoliki. Ima visoku efikasnost, motor koji štedi energiju, veoma je izdržljiva i kompaktnog dizajna. Radi bez buke i bez grejanja.

Pumpa za vazduh – Akvarijum

Većim akvarijumima će biti potrebnije vazdušne pumpe, nego manjim. Što više ribe ima u akvarijumu, veća je verovatnoća da će hemijska neravnoteža u vodi biti veća. Ova neravnoteža može da izazove smanjen nivo kiseonika i da zahteva vazdušnu pumpu. Ako vaša riba pokaže bilo koji od gore navedenih simptoma, vazdušna pumpa će verovatno rešiti problem.

Akvarijumi sa lekovima takođe mogu imati koristi od vazdušne pumpe. Neki lekovi deluju tako što stvaraju film koji pokriva vrh rezervoara. Ovaj film smanjuje površinsku agitaciju, bitnu komponentu u razmeni kiseonika. Pošto se razmena kiseonika odvija na površini vode, ove vrste lekova mogu da ometaju izlazak CO2 i ulazak kiseonika u vodu. Drugi lekovi uklanjaju kiseonik iz vode, preko svojih hemijskih svojstava. Bez obzira na to kako uklanjaju kiseonik iz vode, mnoge lekove treba upariti sa vazdušnom pumpom kako bi vaša riba bila zdrava.

Verovatnije je da će akvarijumima sa toplom vodom biti potrebna vazdušna pumpa više, nego onima sa nižim temperaturama. Nivo kiseonika u vodi postepeno se smanjuje, što je temperatura veća. Tako da ribe koje vole toplu vodu, mogu imati koristi od dodatka za povećanje protoka kiseonika.

U zasađenim akvarijumima može ili ne mora biti potrebna vazdušna pumpa, na osnovu ravnoteže biljnog i ribljeg života. Biljke unose CO2 tokom dana i oslobađaju kiseonik. Noću se ovaj proces obrće, tako da oni smanjuju nivo kiseonika u vodi i povećavaju nivoe CO2. U ovoj situaciji može biti potrebna vazdušna pumpa za smeštaj riba u akvarijumu. Potreba za vazdušnom pumpom zavisi od količine biljaka i ribe u akvarijumu. Osiguravanje da akvarijum nije pretrpan morskim životom, ključno je za održavanje zdravlja vaše ribe. Što je više biljaka i riba u rezervoaru, to će biti niži nivoi kiseonika i veći je rizik da će vaša riba biti u opasnosti.

Pumpa za akvarijum

Pumpa za akvarijum – Postavljanje

Većina ljudi misli da vazdušna pumpa samo dodaje ukrasnu vrednost akvarijumu. Iako je to donekle tačno, još uvek ne možete prevideti prednosti ugradnje vazdušnog filtera u vaš akvarijum.

Vazdušna pumpa poboljšava cirkulaciju vode u akvarijumu. To rezultira širom površinom. Ako je cirkulacija vode bolja, neće biti problema u vezi sa rastvorenim kiseonikom u vodi.

Ribe mogu da prežive bez vazdušne pumpe. To ne znači da ne bi trebalo da je instalirate. Kada se površinska voda rezervoara uzburka, kiseonik ulazi u vodu. Ovo gura kiseonik duboko u vodu. Koje će vaše ribe disati.

Kada krenete na odmor, možete dodati još hrane ili ostaviti neku vrstu posude, koja će oslobađati hranu svaki dan. Ali ne možete mešati vodu ili je menjati. Nivo kiseonika u vodi će početi da opada. Ako se to dogodi, ribe će biti pod stresom i to ih može dovesti do smrti. Vazdušna pumpa može da spreči ovu katastrofu.

Kako instalirati i podesiti vazdušnu pumpu za vaš akvarijum?

Samo pratite ove korake i trebalo bi da budete u mogućnosti da instalirate potpuno novu vazdušnu pumpu u svoj akvarijum.

Korak 1:

Pronađite najbolju moguću lokaciju za postavljanje vazdušne pumpe. Za ovo vam nije potreban veliki prostor. Ali potreban vam je pristojan prostor za rad sa cevima. Ako se nešto desi, želite lak pristup vazdušnoj pumpi.

Korak 2:

Postoje dva konektora za cevi na vrhu vaše vazdušne pumpe. Potrebno je da povežete obe cevi. uverite se da je cev dovoljno duga da stigne do rezervoara. Nemojte ga seći unapred. Kasnije možete da skratite cev, ali je ne možete koristiti spajanjem dve cevi.

Korak 3:

Povežite vazdušni kamen unutar cevi za vazduh. Vazdušni kamen ostaje ispod vode, skrivajući ulaznu tačku vazdušne pumpe. Na ovaj način vaše ribe neće moći da pronađu cev i uđu u nju.

Korak 4:

Iz sigurnosnih razloga dodajte nepovratni ventil. Povratni ventil nije neophodna stavka. Ali preporučuje se i vredi ulaganja. A ne košta mnogo. Morate da isečete cev izvan akvarijuma. Nakon što isečete cev, postavite nepovratni ventil između reza.

Uverite se da je pumpa postavljena na pravi način. Ako ste je instalirali na pogrešan način, pumpa neće raditi. Možete se vratiti i okrenuti nepovratni ventil, da biste rešili ovaj problem.

Nepovratni ventil sprečava da se voda vrati u cev, ako dođe do nestanka struje. Ne znate da li ima struje ili nema, ako ste van kuće. Zbog toga je nepovratni ventil važna stavka.

Ako imate način da pokrenete vazdušnu pumpu 24/7, onda možete proći bez upotrebe nepovratnog ventila. Iskreno, nije vredno rizika.

Akvarijum

Vodena pumpa za akvarijum

Baš kao što je ljudima potrebna cirkulacija vazduha da bi pravilno disali, ribama je potrebna cirkulacija vode i aeracija da bi održale svoje zdravlje. Dok akvarijumski filteri obezbeđuju izvesnu cirkulaciju u vašem rezervoaru, pumpe za vodu igraju veliku ulogu u održavanju kretanja vode i podsticanju robusnog morskog života.

Pumpa za vodu za akvarijum je dodatak koji proverava i cirkuliše vodu, kako bi bio zdraviji za život. Struja koju proizvodi pumpa za vodu, osigurava da sva voda u rezervoaru prolazi kroz filter rezervoara. Ovaj stalni protok ravnomerno raspoređuje hranljive materije po rezervoaru, stvarajući visokokvalitetne vodu koja sprečava bolesti kod riba. Ne samo da vodene pumpe donose zdravstvene prednosti, već mogu učiniti i vaš rezervoar estetski prijatnim. Pumpa za vodu oživljava vaš rezervoar, čineći biljke dinamičnim dok talasaju sa povećanim protokom vode.

Kako funkcioniše pumpa za vodu za akvarijum?

Radno kolo, serija lopatica okruženih jednom ili dve čvrste ploče je srce akvarijumske pumpe za vodu. Električni motor okreće radno kolo kako bi stvorio kinetičku energiju. Usisni otvor usisava vodu, a kinetička energija radnog kola se prenosi na vodu. Ova energija tera vodu u rezervoar, gde cirkuliše u filter rezervoara i na kraju se vraća u pumpu. Struja koju proizvodi pumpa osigurava da je sva voda u rezervoaru u pokretu, eliminišući rizik od stajaće vode koja ugrožava kvalitet života akvarijuma.

Da li vam je neophodna pumpa za akvarijum?

Akvarijumske pumpe za vodu su korisnije za veće rezervoare, nego za manje akvarijume. Kao rezultat toga, nije svim malim rezervoarima potrebna pumpa za vodu. Običan akvarijumski filter obezbeđuje dovoljan protok za manje rezervoare, ali većim akvarijumima je potrebna dodatna pomoć pumpe za vodu. Ako primetite sporost u rastu riba ili algi na površinama vašeg akvarijuma, uzrok može biti slaba cirkulacija. Ako ovi simptomi potraju kada voda u vašem rezervoaru sadrži odgovarajuće hemijske nivoe, pumpa za vodu može biti vaše rešenje.

Zlatna ribica

Koji je dobar protok za akvarijum?

Protok akvarijumske pumpe za vodu treba da bude najmanje pet puta veći od zapremine rezervoara. Na primer, ako vaš akvarijum ima 40 galona, poželećete da investirate u pumpu za vodu sa protokom od najmanje 200 GPH (galona na sat). Međutim, reklamirani protok vodene pumpe je maksimalni protok kada nema prepreka. Ove prepreke mogu značajno smanjiti protok pumpe i kao rezultat toga uticati na protok akvarijuma. Faktori koji utiču na brzinu protoka pumpe uključuju visinu glave pumpe, indirektne puteve u vodovodu i veličinu ulazne i izlazne cevi koja se koristi. Možete pokušati da ublažite ove faktore ili možete kupiti pumpu za vodu koja proizvodi protok veći od pet puta veće zapremine rezervoara.

Želite da se uverite da protok vaše pumpe nije prevelik za vaš rezervoar. Ovo može prouzrokovati preveliku cirkulaciju, koja može naškoditi vašoj ribi ili izbaciti vodu iz rezervoara. Mnoge pumpe dolaze sa podesivim protokom i tajmerima, koji obezbeđuju da je protok idealan za veličinu rezervoara.

Vrste akvarijumskih pumpi za vodu

Postoje dve glavne vrste akvarijumskih pumpi za vodu, potopne i linijske ili eksterne pumpe.

Potopna pumpa za akvarijum

Potopne pumpe za vodu su dizajnirane da rade unutar vode rezervoara. Lako ih je instalirati i održavati u poređenju sa linijskim pumpama, ali se za hlađenje oslanjaju na vodu iz akvarijuma. Potopne pumpe rasipaju toplotu u vodu rezervoara. Što znači da ribe koje su osetljive na promene temperature, mogu biti negativno pogođene.

Jedna velika prednost potopnih pumpi je njihov tihi rad. Pošto su smešteni u rezervoar, voda apsorbuje zvuk motora. Ovo omogućava mirnu, efikasnu cirkulaciju u vašem akvarijumu. Neke potopne pumpe takođe sadrže filtere, koji čiste prljavštinu i druge ostatke iz vode u rezervoaru. Druge potopne pumpe uključuju funkcije kao što su tajmeri, merači, LED diode i kontroleri za brzinu protoka i buku.

Linijske ili eksterne pumpe za akvarijum

Linijske pumpe za vodu, koje se nazivaju i eksterne pumpe, nisu vodootporne i stoje izvan akvarijuma. Ulazne i izlazne cevi vode vodu do i od pumpe. Za razliku od potopljenih pumpi, linijske pumpe za vodu ne rasipaju toplotu nazad u rezervoar. Tako da ribe neće trpeti štetne efekte od stalnih promena temperature. Ako imate druge kućne ljubimce ili malu decu, oni mogu biti u iskušenju da se petljaju sa cevima na spoljnoj pumpi i time ugroze zdravlje vašeg akvarijuma. Osiguranje da vaša pumpa neće biti poremećena je od suštinskog značaja za održavanje zdravlja akvarijuma sa spoljnom pumpom.

Jedan nedostatak linijskih pumpi za vodu, je efekat gravitacije na njih. Pošto voda mora da se ispusti iz rezervoara da bi se ponovo upumpala, ulaz i izlaz pumpe moraju biti dovoljno snažni da dovode vodu u pumpu i iz rezervoara. Odabir odgovarajuće lokacije za vašu linijsku pumpu, može ublažiti efekat gravitacije. Tako da je optimizacija vašeg podešavanja ključna za efikasan rad pumpe. Još jedan nedostatak linijskih pumpi je buka koju stvaraju. Pošto su postavljene izvan rezervoara, nema vode koja bi potisnula zvuk motora. Kao rezultat toga, ekstere pumpe su mnogo glasnije od potopnih pumpi.

Pumpa za akvarijum

Kako očistiti pumpu za vodu u akvarijumu?

Akvarijumsku pumpu za vodu treba čistiti najmanje jednom u 4 do 6 meseci u akvarijumu samo za ribe. I jednom u 2 do 3 meseca u rezervoaru za greben. Da biste očistili pumpu, sledite ove korake:

  • Isključite pumpu i isključite izvor napajanja.
  • Ako čistite spoljnu pumpu, uklonite ulaznu i izlaznu cev.
  • Ako je vaša pumpa u rezervoaru, uklonite je iz kontrolera i korita.
  • Skinite glavno kućište sa pumpe. Neke pumpe mogu da sadrže zavrtnje, dok kućišta drugih pumpi mogu jednostavno da se odvrnu.
  • Uklonite radno kolo.
  • Očistite radno kolo i kućište pumpe svežom vodom. Možete koristiti četkicu za zube da biste uklonili ostatke koji se teško uklanjaju.
  • Ako na pumpi ima kalcijuma, napravite rastvor sa jednim delom murijatne kiseline za svaka tri dela limunske kiseline. Ostavite pumpu da se natopi i dobro isperite.
  • Pustite da se pumpa osuši.
  • Ponovo sastavite pumpu.
  • Ponovo povežite napajanje i cevi ako je primenljivo. Vaša pumpa je spremna za upotrebu.

Pumpa za vodu u akvarijumu protiv vazdušne pumpe

Akvarijumske pumpe za vodu i vazdušne pumpe daju sličan doprinos rezervoarima, ali nude i neke jedinstvene karakteristike. Vazdušna pumpa dodaje vazduh u rezervoar direktno u obliku mehurića. Pumpe za vodu, s druge strane, aeriraju rezervoar povećavajući površinsko mešanje. Struja koju stvaraju vodene pumpe omogućava vazduhu da uđe u vodu na površini rezervoara brže nego da se voda sporije kreće.

Nivo buke je još jedna razlika između pumpi za vodu i vazduh. I linijske pumpe za vodu i vazdušne pumpe proizvode priličnu količinu buke, ali potopne pumpe za vodu mogu da rade nečujno. Tiha opcija za vazdušne pumpe je vazdušni kamen. Međutim, vazdušno kamenje ne obezbeđuje toliko kiseonika kao pumpe, ali obezbeđuje manje agresivne manje mehuriće.

I vodena i vazdušna pumpa povećavaju cirkulaciju u rezervoaru. Ovo omogućava filteru rezervoara da unosi i izlazi vodu konstantnom brzinom. Neke vrste, kao što su bettas, preferiraju vrlo malo kretanja u vodi. Kao rezultat toga, pumpe za vazduh i vodu nisu od koristi za njih.

Cena pumpe za vodu u akvarijumu

Troškovi pumpe za akvarijumsku vodu rastu sa njenim protokom. Potopna pumpa EcoPlus 290 GPH, na primer, košta 25 EUR, dok potopljena pumpa od 396 GPH košta nešto manje od 45 EUR. Velike pumpe za vodu, kao što je pumpa protoka od 1900 GPH, koštaju oko 160 EUR. Ako odlučite da kupite eksternu pumpu, takođe ćete morati da kupite vazdušne cevi za napajanje pumpe. Iako je ovo dodatni trošak, ne bi trebalo da vas košta više od 5 EUR. Neke pumpe, kao što je pumpa Uniclife 800 GPH, mogu se koristiti kao linijske ili eksterne pumpe.

Pumpa za akvarijum

Prednosti vode sa reverznom osmozom sa pumpama za akvarijumsku vodu

Voda za reverznu osmozu je odlična za upotrebu, kao osnova za vaš akvarijum. Eliminiše zagađivače kao što su nitrati, fosfati, silikati i tvrdoća. Ovo ne samo da pomaže vašim ribama da žive zdravije, već može i da produži životni vek vaše pumpe. Ako je kalcijum prisutan u vodi akvarijuma, on će se nakupljati na motoru vaše pumpe. Vremenom, ovo može dovesti do lošeg rada pumpe. Korišćenje filtera za reverznu osmozu, pre unošenja esencijalnih minerala u vaš akvarijum je odličan način da zaštitite svoje ribe i pribor za akvarijum.

Da li akvarijumska pumpa treba da radi sve vreme?

Da, i vodene i vazdušne pumpe u akvarijumu treba da rade stalno. Oboje služe kao podrška za život akvarijuma, tako da će ribe i biljni svet patiti ako se isključe.

Otkup satova i antikviteta – Belgrade Antiques

Otkup satova po najboljim cenama u antikvarnici Beograd. Često nailazimo na džepne satove Omega, Longines, Doxa, Cortebert, Zenit, Molina, Helvetia, Rolex, Šafhauzen, Patek Philippe, Vacheron-Constantin, Hublot i druge. Antikvarnica Beograd otkupljuje stare satove koji su pripadali javnim radnicima, vojnim licima, državnicima i drugim javnim ličnostima. Otkupljujemo stare satove sa natpisima, grbovima i oznakama raznih država, organizacija i državnih institucija, kao i drugim obeležjima. Takođe, isti kriterijumi važe i za otkup ručnih satova. Belgrade Antiques nudi najbolje cene otkupa satova, uz mogućnost besplatnog dolaska na Vašu adresu. Pozovite nas i uverite se sami. Svakog dana od 09-23h na 069 669 229 ili nas kontaktirajte putem Viber, WhatsApp-a, Messenger aplikacije ili emaila i forme na sajtu.

Ukoliko imate i neke druge stare stvari i antikvitete, osim starih satova, kontaktirajte nas i mi ćemo Vam rado izaći u susret.

Pozovite odmah – 069 669 229