Maksilofacijalna hirurgija

Maksilofacijalna hirurgija – Čime se bavi?

Maksilofacijalna hirurgija je hirurška specijalnost koja se bavi dijagnozom i lečenjem bolesti koje utiču na usta, vilice, lice i vrat. To uključuje povrede od pada, napade i saobraćajne nesreće. Maksilofacijalni specijalisti se fokusiraju na pomoć pacijentu i mogućnost da mu se povrate normalne funkcije. Hirurg izvodi ove procedure u estetske ili medicinske svrhe.

Jedna od najčešćih procedura je zamena zuba, posebno zbog bolesti ili traume. U nekim slučajevima, ljudima koji imaju bolest u ustima, kao što su cista ili tumor, može biti potrebna ova vrsta operacije. Kako bi se smanjilo širenje tumorskih ćelija ili popravila šteta, koju je tumor napravio na području usta ili vilice.

Usna šupljina je važan deo tela, baš kao i sistem za varenje, kosti ili nervni sistem. Svaki deo tela je ključan u održavanju homeostaze ili ravnoteže unutar sistema. Kada jedan od vitalnih delova tela ne funkcioniše dobro, to utiče na celokupno zdravlje.

Na primer, usna šupljina i vilica rade zajedno, kako bi pomogli u varenju i govoru. Kada određena oralna stanja utiču na ovu oblast, drugi delovi tela će biti negativno pogođeni. U nekim slučajevima biće potrebna maksilofacijalna hirurgija.

Maksilofacijalna hirurgija

Maksilofacijalna hirurgija – Beograd

Često viđena kao most između medicine i stomatologije, maksilofacijalna hirurgija je hirurška specijalnost koja se bavi dijagnozom i lečenjem bolesti koje utiču na usta, vilice, lice i vrat. Uobičajene procedure uključuju lečenje povreda mekih i tvrdih tkiva lica kao i kraniofacijalnih struktura.

Maksilofacijalna hirurgija ima mnogo svrha, uključujući korekciju deformiteta lica. Kod nekih pacijenata koji imaju traumatske povrede ili urođene smetnje, podvrgavanje oralnoj operaciji ili operaciji vilice je važno.Tako će se rekonstruisati delovi lica i usne šupljine, koji su unakaženi i deformisani.

Operacija je neophodna i kod pacijenata sa rakom. Lekar se mora suočiti sa uklanjanjem tumora u delovima usne duplje, lica, a u nekim slučajevima i vrata. Dalje, maksilofacijalna hirurgija se bavi oralnom medicinom, hirurgijom traume i estetskom hirurgijom.

Klinika za maksilofacijalnu hirurgiju

U klinikama za maksilofacijalnu hirurgiju rade maksilofacijalni hirurzi koji obavljaju zahvate na predelu lica, u usnoj duplji i vilici. Oni su stručnjaci kada je reč o vađenju zuba i popravci povreda, posebno kada nezgoda prouzrokuje povredu. Najčešća procedura koju oralni hirurzi obavljaju je vađenje zuba. U gorim slučajevima, oštećeni umnjak takođe može zahtevati oralnu operaciju.

Period oporavka nakon maksilofacijalne operacije zavisi od obima operacije, težine stanja i zahvaćenog dela lica ili vrata. Na primer, posle operacije vilice može trebati oko šest nedelja da se pacijent oporavi. Međutim, u nekim slučajevima, potpuni oporavak može potrajati i do 12 nedelja.

Za vađenje zuba verovatno će biti potrebno manje vremena za oporavak. Stomatolog ili oralni hirurg može predvideti vreme oporavka od oko tri dana do dve nedelje, u zavisnosti od sprovedene procedure.

Maksilofacijalna hirurgija uključuje mnoge procedure, u zavisnosti od lokacije povrede ili bolesti. Obavezno nabavite hirurga koji je obučen da izvodi ove procedure, kako biste sprečili bilo kakve neželjene komplikacije. Na ovaj način, sigurni ste da će procedura proći dobro i da neće biti negativnog uticaja na vaše zdravlje.

Maksilofacijalna hirurgija – Cene

Cena najjeftinije maksilofacijalne hirurgije je 33 EUR. Prosečna maksilofacijalna hirurgija košta 999 EUR, gde cene mogu da idu i do 30.000 EUR.

Klinika za maksilofacijalnu hirurgiju – Beograd

U klinikama za maksilofacijanu hirurugiju u Beogradu su se potrudili da odgovore na najčešča pitanja koja se tiču ove oblasti medicine. Evo nekih odgovora:

Kome je potrebna maksilofacijalna hirurgija?

Pacijenti sa traumatizmom npr. saobraćajna nesreća, pad, napad. Pogoršano stanje pacijenata sa traumama, npr. pacijent sa povredom glave. Neki simptomi se mogu pojaviti odmah, dok se drugi možda neće pojaviti danima ili nedeljama nakon potresa mozga. Ponekad povreda otežava ljudima da prepoznaju da imaju problema. Pacijent koji je imao prethodne operacije i zahteva još jednu korektivnu operaciju

maksilofacijalna hirurgija

Koji su izazovi maksilofacijalne hirurgije?

Izgled lica je usko povezan sa imidžom našeg tela i samopoštovanjem. Poremećaji lica i vilice mogu uticati na mnoge oblasti života. Osim što utiče na izgled, može uticati na govor, društvene interakcije i sposobnost jela. Operacija može promeniti život. Minimiziranje ožiljaka je takođe izuzetno važno. Maksilofacijalni hirurg radi kao deo specijalizovanog tima. Tim kranio maksilofacijalne orbite sastoji se od plastičnih hirurga, okuloplastičnih hirurga i maksilofacijalnih hirurga. Ovi specijalisti rade zajedno na smanjenju broja operacija, kroz koje pacijent treba da prođe.

Koliko dugo traje tretman?

Normalno, pacijent koji pati od povrede vilice i lica će takođe imati povredu mozga. Zbog toga će lekar morati da se konsultuje sa neurohirurgom, kako bi zajedno procenili stanje pacijenta pre operacije. Zlatni period je 1-2 nedelje. Odloženo lečenje može dovesti do komplikacija. Nakon maksilofacijalne operacije, pacijent možda neće moći da jede čvrstu hranu 2-4 nedelje, jer će lekar možda morati da postavi šipke za poravnanje vilice. Naredni pregledi će biti zakazani nakon 1 nedelje, 2 nedelje, 3 meseca i 6 meseci.

Kako sprečiti maksilofacijalne povrede?

Nosite kacigu za celo lice, kad god vozite bicikl ili motocikl. Uvek koristite sigurnosna sedišta i pojaseve u automobilu da biste sprečili ili smanjili povrede nosa i lica tokom saobraćajne nesreće. Ako slučajno slomite zub, isperite zub vodom i stavite ga u mleko ili hladnu vodu. Tražite hitan tretman. Ako imate povredu lica, odmah potražite pomoć specijaliste.

Maksilofacijalna hirurgija – Operacija vilica

Hirurgija vilice može ponovo podesiti ili poravnati vilicu. Takođe se naziva ortognatska hirurgija. Izvode je oralni ili maksilofacijalni hirurzi, koji rade zajedno sa ortodontom većinu vremena.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih se preporučuje operacija vilice. Na primer, operacija vilice može da prilagodi neispravan zagriz, zbog abnormalnog rasta vilice ili da popravi povredu.

Operacija vilice se može preporučiti ako imate problem sa vilicom, koji se ne može rešiti samo ortodoncijom. Ortodoncija je specijalizovana vrsta stomatologije, koja se bavi pozicioniranjem vilica i zuba.

Vaš ortodont i oralni hirurg će raditi zajedno kako bi pomogli u razvoju plana lečenja koji je prikladan za vaše stanje.

Neki primeri stvari u kojima operacija vilice može pomoći uključuju:

  • prilagođavanje zagriza, to je način na koji se vaši zubi uklapaju kada su vam usta zatvorena
  • ispravljanje uslova koji utiču na simetriju vašeg lica
  • pomaže u ublažavanju bolova, zbog poremećaja temporomandibularnog zgloba (TMZ).
  • popravljanje povrede ili urođenog stanja koje uključuje lice, kao što je rascep nepca
  • sprečavanje daljeg trošenja vaših zuba
  • olakšavanje aktivnosti poput griženja, žvakanja ili gutanja
  • rešavanje problema sa disanjem, kao što su disanje na usta i opstruktivna apneja u snu

Optimalno vreme za operaciju vilice je nakon što vilica prestane da raste, obično u kasnim tinejdžerskim ili ranim 20-im godinama.

maksilofacijalna hirurgija

Vrste operacija vilica:

Maksilarna osteotomija

Maksilarna osteotomija je operacija koja se radi na gornjoj vilici (maksili). Uslovi koji mogu zahtevati maksilarnu osteotomiju uključuju:

  • gornja vilica koja strši ili se značajno povlači
  • otvoreni zagriz. Kada se vaši zadnji zubi (molari) ne dodiruju, kada su vam usta zatvorena
  • unakrsni zagriz. To je kada neki od vaših donjih zuba naležu izvan vaših gornjih zuba, kada su vam usta zatvorena
  • hiperplazija srednjeg dela lica. Što je stanje u kome je rast u srednjem delu lica smanjen

Tokom ove procedure, vaš hirurg će:

  • napraviti rez na desnima iznad gornjih zuba, omogućavajući mu da pristupi kostima vaše gornje vilice
  • iseći kost vaše gornje vilice, na način koji im omogućava da je pomeraju kao jednu celinu
  • pomeriti ovaj deo gornje vilice napred, tako da bude u ravni i pravilno pristaje vašim donjim zubima
  • postaviće ploču ili zavrtnanj koji će držati podešenu kost u novom položaju
  • šavovima će zatvoriti rez na desnima

Osteotomija mandibule

Mandibularna osteotomija se odnosi na operaciju, koja se izvodi na vašoj donjoj vilici (mandibuli). Najčešće se radi kada vam donja vilica strši ili se značajno povlači.

Kada imate osteotomiju mandibule, vaš hirurg će:

  • napraviti rez na desnima sa svake strane donje vilice, odmah iza kutnjaka
  • iseći kost donje vilice, što omogućava hirurgu da je pažljivo pomeri u novi položaj
  • pomeriti donju vilicu napred ili nazad u novi položaj
  • postaviti ploče ili zavrtnje da drži podešenu kost vilice u njenom novom položaju
  • zatvoriće rezove na desnima sa šavovima

Bimaksilarna osteotomija

Bimaksilarna osteotomija je operacija koja se izvodi i na gornjoj i na donjoj vilici. To se radi kada stanje utiče na obe vilice.

Tehnike koje se koriste za ovu operaciju uključuju one o kojima smo razgovarali za procedure maksilarne i mandibularne osteotomije.

Pošto operacija na gornjoj i donjoj vilici može biti složena, vaš hirurg može koristiti softver za 3D modelovanje, kako će mu pomoći u planiranju operacije.

Genioplasti

Genioplastika je operacija na bradi. Može pomoći u ispravljanju brade koja se povlači. Ponekad se može izvesti sa osteotomijom mandibule za povučenu donju vilicu.

Tokom genioplastike, vaš hirurg će:

  • napraviti rez na desnima oko donje usne
  • presećiće deo brade, što mu omogućava da je pomera
  • pažljivo će pomeriti bradu u njenu novu poziciju
  • postaviće male ploče ili šrafove, koji će pomoći da se podešena kost zadrži u novom položaju
  • zatvoriće rez šavovima

Operacija TMZ (temporomandibularnog zloba)

Vaš lekar može preporučiti operaciju TMZ-a, ako drugi tretmani nisu bili efikasni u ublažavanju simptoma bolesti TMZ-a. Postoji nekoliko vrsta operacije TMZ:

Artrocenteza

Artrocenteza je minimalno invazivna procedura, koja uključuje upotrebu malih igala za ubrizgavanje tečnosti u TMZ. Ovo može pomoći u podmazivanju zgloba i ispiranju svih ostataka ili nusproizvoda upale.

Artroskopija

Tokom artroskopije, tanka cev koja se zove kanila se ubacuje u zglob. Hirurg tada koristi tanak artroskop i male alate, da operiše zglob.

Artrotomija

Otvorena operacija zglobova. Otvorena hirurgija zglobova (artrotomija) je najinvazivniji tip operacije TMZ. Za ovu proceduru, pravi se rez ispred uha. Vaš lekar tada može da radi na zameni ili uklanjanju zahvaćenih komponenti TMZ.

Maksilofacijalna hirurgija
Temporomandibularni zglob

Stomatološki fakultet – Maksilofacijalna hirurgija

Za poslove oralne i maksilofacijalne hirurgije potrebni su pravi stručnjaci kao oni koji se nalaze na ,, Stomatološkom fakultetu“ u Beogradu. Postoje aspekti mnogih stomatoloških specijalnosti, koje mogu obavljati opšti stomatolozi, bez potrebe za dodatnim godinama školovanja. Svako sa diplomom stomatologa i licencom može da radi sa decom, čak i ako nisu pedijatrijski stomatolozi. Opšti stomatolozi mogu pohađati časove, kako bi proširili svoj obim prakse i uključili postavljanje implantata, jednostavnu endodonciju, pa čak i neke vrste ortodoncije. Za razliku od drugih specijalnosti, oralna i maksilofacijalna hirurgija je donekle imuna, na sporo zamagljivanje linija između vrsta prakse.

Pošto maksilofacijalni hirurzi obavljaju procedure za koje većina ordinacija nije opremljena, oni imaju prilično dobru stabilnost posla. To je uža oblast od opšte stomatologije, tako da su oni malo ograničeni na izbor maksilofacijalnog posla. Međutim, iako možda nemaju mnoštvo lokacija i vrsta praksi koje mogu izabrati, oni su traženi i nemaju imati problema da pronađu posao ili izgrade sopstvenu praksu.

Opšta maksilofacijalna hirurgija obavlja različite korektivne operacije vilice i leči deformitete lica. Kao i teške malokluzije, koje se ne mogu ispraviti samo ortodoncijom. Ispravilja deformitete lica i može lečiti rak. Maksiofacijalni hirurzi su opsežno obučeni za anesteziju, uključujući održavanje disajnih puteva, pa čak i intubaciju.

Centar za oralnu i maksilofacijalnu hirurgiju – Beograd

Oralna i maksilofacijalna hirurgija

Oralna i maksilofacijalna hirurgija zahteva dodatne 4 godine obuke, nakon stomatološkog fakulteta i licencu stomatologa. Takođe oni moraju da položie kvalifikacioni ispit, pre nego što se mogu prijaviti za specijalizavciju u ovoj oblasti. Što znači da oni moraju iamti dodatne pripreme, dok brinu o ispitima i diplomiranju. Pozicije za specijalizaciju su veoma konkurentne i manje od polovine kandidata obično bude prihvaćeno.

Iz tog razloga, neki kandidati odlučuju da odvoje godinu ili dve, kako bi radili kao stomatolog, pre nego što krenu da se bave specijalizavcijom kao što je oralna i maksijofacijalna hirurgija. Uvek je dobra ideja da steknu malo iskustva, a rad od godinu dana, čini ove stomatologe jačim kandidatima za specijalizaciju koju preferiraju.

Kozmetika za lice

Postati specijalista kozmetičke ili plastične hirurgije, znači da ovi specijalisti mogu da obavljaju različite procedure. Od osnovnog zatezanja lica, do složene rinoplastike. Ova specijalnost im omogućava da pomognu pacijentima da povrate svoje samopouzdanje i poboljšaju funkciju mnogih struktura glave i lica.

Rascep i kraniomaksilofacijalna hirurgija

Lekari koji žele da leče rascep usne i nepca, kao i druge velike deformitete lica, mogu da usmere svoje obrazovanje i karijeru na ove intervencije. Ove operacije mogu biti neverovatno složene i na značajan način uticati na život pacijenta. Mnogi kraniofacijalni hirurzi su i plastični hirurzi, koji proširuju svoje znanje ovom dodatnom specijalizacijom.

Onkologija glave i vrata

Karcinomi glave i vrata mogu biti među najrazličitijim malignitetima. Specijalizacija za onkologiju glave i vrata stomatolozima omogućavaju da leče tumore glave, vrata, usne duplje i pljuvačnih žlezda. Verovatno će uključivati i aspekte rekonstruktivne hirurgije. Iako ovu stipendiju češće sprovode i završavaju hirurzi za uvo, nos i grlo nego maksilofacijalni hirurzi, ona takođe može biti zanimljiv potencijalni put za napredak za oralnu i maksilofacijalnu hirurgiju.

Maksilofacijalna hirurgija – Privatna ordinacija, bolnica ili akademsko okruženje?

Poslovi oralne i maksilofacijalne hirurgije, mogu se naći u različitim okruženjima. Iako mnogi rade u privatnim ambulantnim uslovima, takođe možete pronaći smeštaj u bolnici ili akademskom okruženju. Maksilofacijalni hirurzi koji rade u akademskom okruženju videće više retkih, složenih i hitnih slučajeva, nego što možete videti u privatnoj praksi. U bolničkim i akademskim poslovima možete lečiti sve, od teških trauma lica do infekcija opasnih po život i drugih hitnih slučajeva.

Međutim, istinski hitni slučajevi neće činiti većinu dana maksilofacijalnog hirurga. Čak ni u bolničkoj maksilofacijalnoj hirurgiji. Mnogi slučajevi koji odgovaraju njihovoj stručnosti biće dodeljeni ORL hirurzima i drugim specijalistima, čiji se stručnost preklapa sa oralnom i maksilofacijalnom hirurgijom.

Rad u praksi im često pruža veću fleksibilnost u rasporedu i generalno na mnogo načina obezbeđuje manje stresno radno okruženje. Međutim, kao i svaki drugi stomatološki posao, samostalni ulazak u posao može doneti sopstvene zahteve i stres.

Maksilofacijalna hirurgija je posao pod velikim stresom

Poslovi oralne i maksilofacijalne hirurgije dolaze sa neverovatnim prednostima. Rad hirurga, će zaista promeniti život mnogim pacijentima. Zahteva duboko intelektualno angažovanje, odličnu spretnost i veštinu, i superiornu sposobnost planiranja za višestruke, složene slučajeve. Ako tražite karijeru koja će vas odvesti daleko od svakodnevnog punjenja karijesa, OMFH je možda za vas.

Međutim, treba da znate da je oralna i maksilofacijalna hirurgija ocenjena kao jedna od najstresnijih od svih stomatoloških specijalnosti. Posao je obično nosi veći rizik, tako da hirurzi rade pod većim pritiskom od prosečnog stomatologa. Maksilofacijalni hirurzi često služe kao hirurzi i anesteziolozi istovremeno. Što znači da su životi pacijenata u njihovim rukama, češće nego kod većine stomatologa.

Za maksilofacijalne hirurge je posebno važno da traže ili izgrade radno okruženje, koje će im pomoći da se nose sa zahtevima svog posla. Oni žele da rade negde gde okruženje podržava njihov fokus i energiju. Kako bi mogli da rade najbolje što mogu i izbegnu sagorevanje.

Klinika za oralnu i maksilofacijalnu hirurgiju – Beograd

U klinikama za oralnu i maksilofacijalnu hirurdiju rade hirurzi, koji mogu obavljati razne zahvate. Dalji tekst će vam objasniti koji zahvati se najčešće obavljaju u širokom obimu OMH prakse.

OMH – takođe poznat kao oralni i maksilofacijalni hirurg – je hirurški stručnjak stomatološke profesije. Obimno obrazovanje i obuka, hirurška ekspertiza i razumevanje estetike i funkcije kvalifikuju OMH-a za lečenje bolesti, defekata, povreda i estetskih aspekata usta, zuba, vilica i lica.

Uklanjanje impaktiranog umnjaka

Umnjaci, klinički poznati kao treći kutnjaci, su poslednji zubi koji se razvijaju i pojavljuju u vašim ustima. Oni dolaze u dobi između 17 i 25 godina, doba života koje je nazvano „Doba mudrosti“.

Umnjaci se lakše uklanjaju kada je pacijent mlađi, jer njihovi koreni nisu u potpunosti formirani, okolna kost je mekša i manja je šansa za oštećenje obližnjih nerava ili drugih struktura. Uklanjanje umnjaka u kasnijoj dobi postaje komplikovanije, jer su se koreni potpuno razvili (i mogu zahvatiti nerv), a kost vilice je gušća.

Šta je impaktirani umnjak?

Kada zub ne izbije u potpunosti u ustima, obično je sprečen i ne može u potpunosti da probije desni, jer nema dovoljno prostora.

Impaktirani umnjak može oštetiti susedne zube ili dovesti do infekcije. Pošto je ove oblasti u ustima teško očistiti, umnjak može razviti šupljinu ili sakupiti bakterije, koje dovode do bolesti desni. Oralne bakterije mogu putovati kroz vaš krvotok i potencijalno dovesti do infekcija i bolesti, koje utiču na vaše srce i druge organe. U nekim slučajevima, cista ili tumor se mogu formirati oko impaktiranog zuba. Što može dovesti do ozbiljnijih problema, uključujući oštećenje susednih zuba ili drugih okolnih struktura.

uklanjanje impaktiranog umnjaka

Generalno, umnjak treba ukloniti ako ima:

  • Bol u zubu
  • Loša oralna higijena
  • Infekcija
  • Parodontalna bolest (desni)
  • Šupljine
  • Ciste, tumori ili druge patologije
  • Oštećenje susednih zuba

Zubni implantati su dugoročno rešenje za zube koji nedostaju

Zubni implantat

Sve više ljudi stavlja zubne implante kao zamenu zuba koji nedostaju. Zubni implantati su dugoročno rešenje, jer su ugrađeni u kost vilice, baš kao i vaši prirodni zubi. Oni čak bolje odgovaraju od vaših prirodnih zuba, jer ne mogu razviti karijes. Plus, za razliku od fiksnih mostova ili uklonjivih proteza, zubni implantati neće uticati na susedne zdrave zube ili dovesti do gubitka kostiju u vilici. Ako se pravilno brinete o njima, zubni implantati mogu trajati doživotno.

Komponente zubnog implantata:

  • Titanijumski implant
  • Uporište
  • Kruna

Prednosti zubnih implantata:

  • Nema ograničenja u ishrani.
  • Očuvanje kosti jer su implantati ugrađeni u vilicu i tako sprečavaju gubitak kosti.
  • Neće uticati na susedne zube.
  • Izgledaju kao prirodni zubi.
  • Dentalni prenos pritiska žvakanja, kao i kod prirodnih zuba.
  • Nema svakodnevnih frustracija ili nelagodnosti zbog loše prilagođenih proteza.
  • Zubni implantati mogu trajati ceo život! U proseku, mostove i proteze treba zameniti svakih 7 do 15 godina.

Otkup satova i antikviteta – Belgrade Antiques

Otkup satova po najboljim cenama u antikvarnici Beograd. Često nailazimo na džepne satove Omega, Longines, Doxa, Cortebert, Zenit, Molina, Helvetia, Rolex, Šafhauzen, Patek Philippe, Vacheron-Constantin, Hublot i druge. Antikvarnica Beograd otkupljuje stare satove koji su pripadali javnim radnicima, vojnim licima, državnicima i drugim javnim ličnostima. Otkupljujemo stare satove sa natpisima, grbovima i oznakama raznih država, organizacija i državnih institucija, kao i drugim obeležjima. Takođe, isti kriterijumi važe i za otkup ručnih satova. Belgrade Antiques nudi najbolje cene otkupa satova, uz mogućnost besplatnog dolaska na Vašu adresu. Pozovite nas i uverite se sami. Svakog dana od 09-23h na 069 669 229 ili nas kontaktirajte putem Viber, WhatsApp-a, Messenger aplikacije ili emaila i forme na sajtu.

Ukoliko imate i neke druge stare stvari i antikvitete, osim starih satova, kontaktirajte nas i mi ćemo Vam rado izaći u susret.

Pozovite odmah – 069 669 229