Fiksna proteza

Fiksna proteza je moderan način korekcije zuba u ortodonciji

Fiksna proteza ili ortodontski aparat je naprava koja primjenjuje ortodontske sile na zube, omogućavajući tako njihovo pomeranje i postavljanje u pravilan položaj.

Ona se sastoji od malih nosača (bravica), koji su pričvršćeni na prednju površinu zuba posebnim dentalnim lepkom i povezani tankom žicom. Fiksira uz pomoć elastičnih gumica ili petlji, koje mogu biti raznih boja. Žica je u početku tanka i fleksibilna. Kako tretman napreduje postaje čvršća, efikasno pomerajući zube u željeni položaj. U zavisnosti od toga koliko je problem ozbiljan, ovaj tretman može trajati između šest i 30 meseci.

Fiksna proteza je najčešće korišćeni aparat i može da proizvede veoma precizno kretanje zuba, kako bi se postigli idealni rezultati. Lečenje fiksnim aparatima obično počinje kada izbiju svi stalni zubi i traje 18-24 meseca.

Dostupni su mnogi različiti brendovi fiksnih aparata, što može biti veoma zbunjujuće za pacijente, ali svi oni u suštini obavljaju istu funkciju. Proizvođači mogu tvrditi da njihovi proizvodi daju superiornije rezultate od drugih. Ali mora se voditi računa o prihvatanju takvih tvrdnji, jer često nisu potkrijepljene naučnim dokazima.

Fiksna proteza

Fiksna proteza – Cena

Cene fiksnih aparata se razlikuju i zavise od vrste proteze, materijala od kojih su izrađene, nivoa stomatoloških usluga i stručnosti stomatologa. Najjeftinije su metalne proteze koje su i najvidljivije, zatim keramičke. Najskuplje proteze su lingvalne ili nevidljive proteze, koje se postavljaju sa unutrašnje strane i potpuno su nevidljive.

Cena fiksne proteze

U Srbiji se cene fiksnih proteza kreću u opsegu od 72.000 RSD – 96.000 RSD po vilici.

Fiksne proteze – Cena

Fiksna proteza sa mini metalnim bravicama iznosi 600€ po vilici. Fiksna proteza sa safirnim bravicama ima cenu od 800€ po vilici . Fiksna proteza samoligirajuća metalna, po vilici košta 900€. Ukoliko je fiksna proteza bela, cena po vilici iznosi 1200€. Kontrole i pregledi su uračunati u cenu.

Fiksne proteze

Postoji nekoliko vrsta fiksnih proteza za aparate. Neki od njih su:

Metalne proteze

Metalna fiksna proteza je najčešći oblik aparata, koji se koristi kod dece i često se naziva i „železnicom“. Najčešće su napravljeni od nerđajućeg čelika i pričvršćeni na zube pomoću materijala za punjenje zuba (kompozitne smole). Mora se paziti da se u periodu nošenja proteze izbegava tvrda hrana, jer se veza lako može slomiti. To dovodi do poremećaja u lečenju. Ortodontska žica (luk) se vezuje (ili ligira) u bravicu, pomoću elastičnih prstenova u boji. Na jednoj protezi može biti više različitih boja gumica između bravica, što je deci jako interesantno. Ove elastične gume mogu biti i srebrne boje, kako bi se uklopile u aparat ili različitih jarkih boja. Kako tretman napreduje, ortodont će napredovati do debljih žica. One mogu da izazovu veći pritisak na zube. Neki pacijenti ovaj proces nazivaju ,,zatezanjem“ aparata. Fiksne proteze se lako mogu ukloniti na kraju tretmana, ostavljajući zube netaknutim.

Fiksna proteza

Keramički fiksni aparati

Umesto da se koristi nerđajući čelik, nastavci mogu biti napravljeni od tvrdog keramičkog materijala, kako bi se uklapali sa bojom zuba. Ovo proizvodi estetski prijatniji aparat, koji je privlačnija opcija posebno za odrasle. Ortodontske žice takođe mogu biti u boji zuba, kako bi se dodatno poboljšao izgled. Keramički fiksni aparati mogu biti jednako efikasni kao i konvencionalna fiksna proteza u postizanju pomeranja zuba. Ponekad se ne preporučuju za donje zube, ako je zagriz dubok. Jer tvrdi materijal može oštetiti suprotne zube, koji dodiruju nastavke. Keramičke aparate je malo teže ukloniti od konvencionalnih fiksnih aparata. Međutim, malo je verovatno da će oštetiti zdrave zube. O svim nedoumicama svakako treba razgovarati sa svojim ortodontom pre stavljanja proteze.

Samoligirajući fiksni aparati

Svi glavni proizvođači ortodoncije proizvode sopstvenu marku samoligirajućih aparata, koji su metalni ili keramički. Neki mogu dati suštinske tvrdnje o prednostima njihovog lečenja. Umesto da koriste elastične trake za držanje ortodontske žice na mestu, ovi aparati imaju integrisani mehanizam za kopčanje koji drži žicu. To omogućava žici da slobodno klizi. Nema dokaza da ovaj mehanizam daje bolji rezultat od konvencionalnog fiksnog uređaja. Postoje dokazi da je vreme potrebno za zamenu žice smanjeno sa samoligirajućim mehanizmom i manja je verovatnoća da će aparat promeniti boju između poseta, jer se ne koriste elastične trake za vezivanje žica.

Estetska fiksna proteza – Lingvalni aparati

Za razliku od do sada opisanih aparata, lingvalni aparati su pričvršćeni za unutrašnju površinu zuba. To ih čini nevidljivim za spoljašnji svet. Mnogi ortodonti nude ove sisteme i oni su u stanju da daju rezultate visokog kvaliteta. Posebni problemi koji se mogu pojaviti kod lingvalnih aparata uključuju početne poteškoće u govoru, bol u jeziku i probleme u održavanju uređaja čistim. Cena lečenja lingvalnim aparatima je znatno veća od do sada pomenutih aparata. Što podrazumeva i veće troškove laboratorije u proizvodnji aparata. Kao i produženo vreme potrebno za prilagođavanje.

Fiksna proteza – Iskustva

Pošto su budući korisnici bili jako zainteresovani o fksnim protezama tj. njihovim karakteristikama, kao i o iskustvima osoba koje ih koriste, stručnjaci iz ortodoncije su odgovorili na neka pitanja koja se najčešće postavljaju.

Da li će lečenje izazvati nelagodnost?

Nije neuobičajeno da vaši zubi i usta postanu bolni, tokom lečenja. Posebno na početku procesa. Meka ishrana i lekovi protiv bolova (poput onih koji se koriste za glavobolje) su preporučljivi, posebno nakon promene žica. Ortodontski vosak i neki oralni gelovi, mogu pomoći u ublažavanju bolova na obrazima i usnama.

Koliko se nosi fiksna proteza?

To u velikoj meri zavisi od složenosti vašeg stanja, vaših očekivanja lečenja i ishoda koji želite. Neki ortodontski tretmani se mogu završiti za 6-12 meseci. Ali složeniji sveobuhvatni tretman, traje otprilike 18-24 meseca, povremeno i duže. Posebno ako vaša nega uključuje druge stomatološke tretmane. Fiksna proteza je veoma dobra u ispravljanju zuba, ali ponekad je potrebno više vremena da se koreni pomere u ispravan položaj. Prerano uklonjene proteze, može dovesti do loših rezultata lečenja i veće šanse za recidiv (vraćanje zuba u prvobitni položaj). Pomeranje zuba kod dece je često progresivnije, nego kod odraslih.

Kako zadržati zube ravnim, nakon tretmana?

Vašim zubima je potrebno vreme da se prilagode svom novom položaju i za to vreme ćete morati da nosite ortodontske držače. Bez držača, vaši zubi će se pomeriti i ponovo će postati krivi. Tip držača i trajanje nošenja, zavise od svakog pojedinca i variraju od pacijenta do pacijenta. O tome će se razgovarati na vašim konsultacijama i ponovo, kada vam se skine proteza.

Fiksna proteza – Pre i posle

Nažalost, kako starimo, postoji prirodna tendencija da zubi postanu krivi. Ovo se posebno odnosi na donjih šest prednjih zuba. Jedini način da se ovo spreči je dugotrajno nošenje držača, sve dok želite savršeno ravne zube.

Kako se čiste i održavaju proteze?

Proteza je fiksirana za vaše zube tako da je od vitalnog značaja da posvetite dodatno vreme čišćenju oko proteza, kao i zuba i desni. Obična četkica za zube je prikladna, električne četkice su takođe korisne. Male interdentalne četkice su posebno indicirane za teška područja. Važno je da koristite pastu sa fluorom za pranje zuba i vodicu za ispiranje usta sa fluorom, bar jednom dnevno, kako biste zaštitili zube tokom lečenja. Ovo je sve u sprezi sa zdravom ishranom, gde je učestalost i količina konzumiranja šećera svedena na minimum. Trebalo bi da nastavite da posećujete svog stomatologa radi redovne nege i profesionalnog uklanjanja kamenca i čišćenja.

Šta raditi ako se aparat pokvari?

Pozovite ordinaciju da tražite savet ili dogovorite termin za popravku proteza. Ako je vaš sledeći termin uskoro, proteza se tada može popraviti.

Dostupni su hitni termini, ako vas puno boli zbog slomljenog aparatića.

Koji su rizici ortodontskog lečenja?

Ortodontska dekalcifikacija

Loše pranje i previše šećera u ishrani, dovode do propadanja zuba koje se širi pretežno oko proteza. U početku se pojavljuje kao trajna bela oznaka na zubu (dekalcifikacija). Ovo brzo postaje smeđe i karijes se može pojaviti za samo 8 nedelja. To dovodi do trajnih mrlja na vašim zubima. Loša oralna higijena će takođe uzrokovati oticanje i krvarenje desni. Ponekad, kada postoje dokazi dekalcifikacije, fiksnu protezu treba ukloniti pre nego što se tretman završi, kako bi se sprečilo dalje oštećenje zuba.

Skraćivanje korena (Resorpcija)

Ovo se dešava tokom svih ortodontskih tretmana i generalno je toliko malo da nema uticaja na zdravlje zuba. Međutim, povremeno i uglavnom nepredvidivo, skraćivanje korena je preterano i lečenje će možda morati da se promeni ili prekine da bi se zaštitilo zdravlje vaših zuba. Prethodno oštećenje i trauma zuba ili drugi kurs fiksne ortodoncije, mogu pogoršati resorpciju. Recite svom ortodontu ako ste traumatizirali zube ili ste ranije imali ortodontski tretman.

Rast lica

Ponekad količina i smer rasta lica, mogu da zakomplikuju lečenje i doprinesu promenama vaših zuba i položaja vilica nakon tretmana. Ponekad će lečenje možda morati da se odloži, dok se rast ne zaustavi.

Problemi sa temporomandibularnim zglobom- Bol u viličnom zglobu

Trenutni dokazi iz istraživanja širom sveta, ne otkrivaju povezanost između ortodontskog tretmana i problema sa zglobovima vilice. Međutim, problemi sa viličnim zglobom prvi put se obično javljaju u adolescenciji, bez obzira na ortodontski tretman. Važno je da kažete ortodontu, ako imate ovu vrstu problema.

Cena fiksnih proteza u državnim ustanovama

Čim se pojedinac odluči za ulazak u ortodontske vode i ispravljanje svojih zuba, dolazi do pitanja cena fiksnih proteza. Lečenje je dug proces, može trajati godinu i po, ali može i do dve godine. Na cenu lečenja mogu uticati ne samo cene ortodonta, već i broj uzetih otisaka, broj i cena kontrola, vrsta uređaja i eventualno potrebni materijali i dodatni tretmani. Faktori koji imaju uticaj na konačnu cenu su i da li samo jedna vilica ili obe zahtevaju nošenje proteze. I da li postoji neki problem u zagrižaju koji treba da se ispravi. Pravilnim tretmanom ne samo da se može značajno poboljšati estetika vaših zuba i lica, već se mogu sprečiti i mnogi kasniji zdravstveni problemi. Kao što je karijes, atrofija gingive ili habanje na zglobovima vilice. Ako uzmemo u obzir sve ove faktore i razmotrimo šta imamo u ponudi, cene ortodonta više neće delovati tako zastrašujuće.

Cene u državnim ustanovama su daleko niže nego u privatnoj praksi, tako da je proporučljivo prvo posetiti Dom zdravlja, ako se odlučite na ovaj korak.

Fiksna proteza

Besplatna fiksna proteza

Iz ,,Udruženja Roditelji“ uputili su predlog ,,Fonda za zdravstveno osiguranje“ da se fiksne proteze za decu uključe u obavezno zdravstveno osiguranje.

Fiksne proteze sada se na teret ,,Fonda“ mogu odobriti samo kod pacijenata sa urođenim anomalijama. ,,Fond“ pokriva i troškove davanja mobilnih proteza, i to za decu sa nepravilnostima vilice, zubnih luka i pojedinih zuba.

U ,,Udruženju Roditelji“ smatraju da bi i kod tih dijagnoza, osim mobilnih aparata koji su na teretu ,,Fonda“, trebalo da se obezbedi i fiksna zdravstvena zaštita za decu.

Cena fiksne proteze za postavljanje na zube jedne vilice iznosi najmanje 600, odnosno 1.200 eura za postavljanje na zubima obe vilice. Iz ,,Udruženja“ podsećaju da su, osim toga, roditelji izloženi dodatnim troškovima za preglede svakog mjeseca.

Prema dokazima ,,Fonda za zdravstveno osiguranje“, ,,Komisija Fonda“ odobri postavljanje u proseku oko 10 fiksnih proteza, što u ,,Udruženju Roditelji“ ne smatraju značajnim finansijskim opterećenjem.

Iz ,,Udruženja Roditelji“ su na besplatnim fiksnim protezama insistirali i tokom nedavnih rasprava o ,,Nacrtu zakona o zdravstvenom osiguranju“. ,,Ministarstvo zdravlja“ je taj predlog odbilo, uz obrazloženje da je obezbeđenje fiksnih proteza materija na kojima se odnose podzakonski akti, kojima se uređuju medicinsko-tehnička pomagala i obim prava zdravstvene zaštite.

Vosak za fiksnu protezu

Bez obzira na to koliko je profesionalna ili stručna ugradnja proteze, mali problemi se ne mogu izbeći. Jedan od njih – trljanje desni i sluzokože u usnoj šupljini. Šta učiniti u ovom slučaju? Uvek treba da imate pri ruci vosak za proteze. Svaki zubar će vam to reći. Koristi se vrlo zgodno. Dovoljno da se iscedi mala količina i stavi na mesto koje izaziva neugodnost. Nakon toga, problem će biti eliminisan.

Ortodontski vosak je napravljen od silikona. Mek je i zadržava svoj oblik. Njegov glavni zadatak je da se smanji bol stvaranjem odgovarajuće barijere između žica i sluzokože. Potpuno je bezopasan, ne izaziva alergijske reakcije. Pored toga, zbog voska može proteza lepše izgledati.

Ako vam aparat za zube nije gumiran, stomatolozi preporučuju koriščenje voska za fiksne proteze. Kako se on koristi je veoma aktuelno pitanje. Ali proces je poprilično jednostavan.

  • Prvo dobro operite ruke.
  • Izdvojite malu količinu voska. To treba uraditi kružnim energičnim pokretima. Ako krenete polako da rastežete vosak, dobićete predugačak komad, koji vam nije potreban.
  • Sledeća faza je veoma bitna. Treba da osušite mesto na koje ćete pričvrstiti vosak. Da bi ste to postigli, koristite vatu. Ne samo za sušenje proteze, već i na površini zuba.
  • Umotajte vosak u kuglicu, tako što ćete ga zagrejati među prstima. Nakon toga će postati savitljim kao plastelin.
  • Pritisnite formiranu kuglicu na bolno mesto sluzokože, koje proteza žulja. Treba dobro pritisnuti, kako bi se vosak adekvatno zalepio u suprotnom će spasti.
  • Zapamtite: vosak treba da viri malo iznad strukture metala, inače efekat neće biti adekvatan. Rane će nastaviti da se formiraju, stvarajući bolne senzacije.
  • Pre obroka morate dobro oprati protezu i zube. Morate adekvatno skinuti vosak sa svih površina, kako vam ne bi upao u hranu koju jedete.

Stomatološki fakultet – Cena fiksne proteze

Stomatološki fakultet usluge ugradne fiksne proteze naplaćuje, ali su cene niske. Ako rade profesori i asistenti, uslovi su jeftiniji za 40 odsto. Ako lekari rade na specijalizaciji 60 odsto, dok su usluge studenata na vežbama besplatne.

Fiksna proteza – Vrste

Savršen raspored zuba je retkost, pa se većina ljudi često pita koji je najbrži i najefikasniji način za njihovo ispravljanje. Pre nego što napravite izbor, važno je znati da put može biti dug. Razmotrite sve opcije sa svojim stomatologom i napravite pravi izbor u konsultaciji sa specijalistom ortopedije vilice.

Klasične fiksna proteza

Danas se za ispravljanje zuba najčešće koriste metalne fiksne proteze.

Metalne fiksne proteze se koriste kod pacijenata sa svim stalnim zubima. To su uređaji koji primenjuju ortodontske sile na zube. Sile omogućavaju pomeranje zuba i njihovo postavljanje u pravilan položaj.

Ne skidaju se, što znači da kontinuirano popravljaju položaj zuba. Sastoje se od brava i žice koja povezuje brave. Proteze se lepe na svaki zub, a žica koja ih povezuje omogućava ravnomeran pritisak na sve zube.

Proteze se pričvršćuju na zube pomoću specijalnog lepka. Na svojoj površini imaju žleb, koji je namenjen za položaj žice. Sila će zavisiti od oblika, materijala i debljine žice.

Neophodno je održavati higijenu aparata i zuba, kako bi se postigli zadovoljavajući rezultati. Imajte na umu da se proizvodi za oralnu higijenu, kao što je konac za zube, ne mogu koristiti dok nosite fiksne proteze.

Na kraju terapije, kada su i stomatolog i pacijent zadovoljni rezultatima, aparat se skida i nastupa period retencije u kome se kost oporavlja od promena, a zubi se održavaju u postignutom položaju.

Retencioni film je aparat koji se nosi noću i što je više moguće tokom dana.

Fiksna proteza je svakako jedno od najefikasnijih rešenja, ali je i pored uspešnog rada na lošem glasu zbog tzv. „metalnog osmeha“, koji često smeta ljudima koji ga nose.

Damon- Fiksna proteza

Starije generacije bravica su se izrađivale od metala, a danas se u ove svrhe sve više koriste keramičke i bele kompozitne brave. Mehanizam Damon fiksne proteze ne primenjuje upotrebu elastičnih ligatura.

Kao modernija i tehnološki superiornija verzija, nosači ove vrste proteza su manje upadljivi od tradicionalnih. Damon Clear proteze su potpuno providne i gotovo nevidljive.

Uz upotrebu žičanih lukova, zubi se brže kreću u željenom pravcu, što znači da je ukupna terapija mnogo brža, čak i do 12 meseci sa manje kontrola.

Ova vrsta terapije takođe pruža veći komfor, zbog bioloških lančanih sila koje se manifestuju žičanim lukovima.

Nevidljive proteze

Invisalign tretman je najpopularnija vrsta nevidljivih proteza i može se pokazati prilično skupim. Često je skuplji od konvencionalnih fiksnih proteza. Ovo ne bi trebalo da iznenađuje, jer plaćate za prepoznatljivost brenda, nevidljivost lečenja i specijalističke podrške.

Invisalign tretman koristi seriju uklonjivih prozirnih alignera za ispravljanje zuba i ispravljanje praznina, gužve i blagih problema sa zagrizom. Alternativa tradicionalnim metalnim protezama, ovi fleksibilni plastični nosači za poravnavanje su napravljeni od fleksibilnog materijala, koji se zove SmartTrack. Alajneri (aka tacne) dobro pristaju na zube, da bi postepeno prilagodili svoj položaj. Nose se 24/7, osim kada jedete, pijete ili perete zube.

Invisalign prozirni alajneri su opcija za decu, tinejdžere i odrasle. Ali ovaj ortodontski tretman je posebno popularan kod odraslih, koji su imali proteze kada su bili mlađi i nisu nosili držač kako bi sprečili ponovno pomeranje zuba.

Jedan od najvažnijih koraka je tačnost otisaka ili skeniranja. Ostvarrivanje ovog koraka iz tretmana od strane profesionalca sa odgovarajućom obukom, može dovesti do skuplje opcije za popravku.

Neki stomatolozi i ortodonti nude svoje prilagođene algenere. Izrađuju se direktno u kancelariji, tako da vam folije mogu biti isporučene veoma brzo.

Invisaling tretman

Otkup satova i antikviteta – Belgrade Antiques

Otkup satova po najboljim cenama u antikvarnici Beograd. Često nailazimo na džepne satove Omega, Longines, Doxa, Cortebert, Zenit, Molina, Helvetia, Rolex, Šafhauzen, Patek Philippe, Vacheron-Constantin, Hublot i druge. Antikvarnica Beograd otkupljuje stare satove koji su pripadali javnim radnicima, vojnim licima, državnicima i drugim javnim ličnostima. Otkupljujemo stare satove sa natpisima, grbovima i oznakama raznih država, organizacija i državnih institucija, kao i drugim obeležjima. Takođe, isti kriterijumi važe i za otkup ručnih satova. Belgrade Antiques nudi najbolje cene otkupa satova, uz mogućnost besplatnog dolaska na Vašu adresu. Pozovite nas i uverite se sami. Svakog dana od 09-23h na 069 669 229 ili nas kontaktirajte putem Viber, WhatsApp-a, Messenger aplikacije ili emaila i forme na sajtu.

Ukoliko imate i neke druge stare stvari i antikvitete, osim starih satova, kontaktirajte nas i mi ćemo Vam rado izaći u susret.

Pozovite odmah – 069 669 229