Parcijalna proteza

Parcijalna proteza je indikovana kod pacijenata sa delimičnom bezubošću

Parcijalna proteza može zameniti nekoliko zuba koji nedostaju, ali ne i ceo gornji ili donji set zuba. Ovo je proteza za pacijente sa delimično bezubom vilicom, koji žele da imaju ceo zubni niz iz funkcionalnih ili estetskih razloga. Ova vrsta nadoknade obično je indikovana kod osoba koje ne mogu da naprave most. Razlozi mogu biti nedostatak potrebnih zuba koji služe kao nosači za fiksnu nadoknadu(most) ili finansijska ograničenja. Da biste dobili parcijalne proteze, morate imati nekoliko zdravih zuba, koji su ostali u gornjim i donjim vilicama.

Ova vrsta proteze se naziva i mobilna delimična proteza, jer se može ukloniti. Pacijenti mogu da je skinu i ponovo stave kada je to potrebno, bez stručne pomoći. Nasuprot tome, „fiksnu“ protezu, može i treba da ukloni samo stomatolog.

Parcijalna proteza je više od kozmetičkog proizvoda. Takođe može poboljšati žvakanje i govor za korisnika. Delimična proteza takođe može da sačuva položaj preostalih zuba u ustima, koji bi se inače mogli pomeriti ka bezubom prostoru tokom vremena.

Pre pravljenja parcijalnih proteza, vrši se kompletan pregled kako bi se procenilo stanje preostalih zuba. Ovo može uključivati radiografiju, testiranje senzibiliteta ili druge procene. Od ovog pregleda i procene okluzije (okluzalna ravan, pomeranje, naginjanje zuba i pregled zglobnih pokreta) može se pristupiti izradi parcijalnie proteze. Informacije iz prethodnih proteza mogu biti veoma korisne u odlučivanju koje karakteristike zadržati, a koje karakteristike dizajna promeniti – u nadi da će doći do poboljšanja.

Parcijalna proteza

Parcijalna proteza za zube – Koje sve vrste postoje?

Dva najčešća oblika mobilne parcijalne proteze su:

  • Parcijalna akrilatna proteza – pločasta akrilatna proteza koja se cela izrađuje od plastike akrilata i ima jednostavne žičane kukice, koje obuhvataju zube.
  • Skeletirana proteza – parcijalne skeletirane proteze (Wisil ili Wironit proteze) su dobile naziv po svom skeletu, odnosno bazi koja je napravljena od legure metala. One se slanjaju na preostale zube pomoću čvrstih livenih kukica.

Treba pomenuti i parcijalne proteze sa atečmenima i dvostrukim krunama. Ovo su najkvalitetnije zubne proteze. Prave se u kombinaciji sa namenskim krunicama ili mostovima, koji se koriste da dodatno stabilizuju protezu. Kao i da maskiraju ružnu vidljivu vezu, izmedju nje i pacijentovih zuba.

Danas su se na tržistu veoma popularne fleksibilne silikonske parcijalne proteze za zube, koje se prave od termoplastičnog savitljivog materijala.

Parcijalna proteza – Cena

Koliko košta parcijalna proteza zavisi za koju vrstu se odlučujete. Pa tako kada je u pitanju obična parcijalna proteza cena iznosi oko 150-250 evra, a silikonska Valplast proteza je oko 400-450 evra.

O trošku države moguče je izraditi i besplatne zubne proteze za penzionere starije od 65 godina preko socijalnog.

Parcijalna akrilna proteza

Akrilne parcijalne proteze su potpuno izrađene od akrila. To je najprostiji oblik parcijalne delimične proteze, a čine je akrilatna baza, veštački zubi proteze i žičane kukice kojima se vezuje za preostale zube.  One se pričvršćuju sa žičanim ili livenim kukicama, koje su zakačene za zube. Zbog akrila otpornog na udarce koji se koristi u procesu proizvodnje, za neke pacijente mogu biti glomazne i neprijatne za dugoročnu upotrebu. Ali tehnološki napredak u akrilnim plastičnim protezama, prešao je dug put da ih učini potencijalno održivim i trajnim rešenjem. One se i pored toga najčešće koriste kao privremene delimične proteze, dok se čeka na trajnije rešenje kao što su parcijalne skeletirane proteze od livenog metala.

Parcijalna akrilatna proteza – Prednosti i mane

Prednosti:

  • Ekonomičan zbog lakoće izrade.
  • Akrilne proteze omogućavaju lakše postavljanje proteza i reparacije (popravke) proteza.
  • Vreme izrade akrila je brže od skeletiranih proteza ili fleksibilnih proteza.
  • Savršeno su privremeno rešenje, tamo gde se izrađuju wisil proteze ili se razmatraju zubni implantati.

Nedostaci:

  • Akrilna podloga je često slabija i može imati tendenciju lomljenja, što često dovodi do toga da akril mora biti deblji.
  • Na debljinu akrilnih proteza, može biti potrebno dodatno vreme da se pacijent navikne.
  • Akrilne delimične proteze pokrivaju veći deo nepca usne duplje, što može izazvati grčeve i oslabljen osećaj ukusa i osećaja.

Parcijalne skeletirane proteze 

Parcijalna skeletirana proteza je maksimalno redukovana (smanjena) zubna nadoknada, čija je osnova napravljena od metalnog skeleta (Wizil ili Wironit proteza) koji je prekriven roze akrilatom. Izrađene su od ultra tanke i lagane legure kobalt hroma. Jedna je od najčešćih vrsta delimičnih proteza i obezbeđuje visokokvalitetne zamene zuba na čvrstom okviru. Nude veću čvrstoću i stabilnost i dobro su trajno rešenje. Mogu trajati mnogo godina uz odgovarajuću negu.

Skeletirana proteza je funkcionalno i ekonomski najbolje rešenje. U stvari, ona je tehnološki savršena parcijalna akrilatna proteza. Ona je čvršća, tanja, laganija i stabilnija. Usled svoje redukovanosti znatno je manjih dimenzija, pa je pacijenti lakše prihvataju.

Njihov nedostatak se ogleda u lošoj estetici, jer sadrže vidljive livene kukice koje su nekim pacijentima neprihvatljive kada se nalaze u regiji prednjih zuba. U ovim slučajevima najbolje je izraditi takozvani kombinovani rad koji čine -parcijalna skeletirana proteza, atečmeni i veštačke krunice.

Parcijalna skeletirana proteza

Wironit parcijalna proteza – Prednosti i nedostaci

Prednosti:

  • Minimalna iritacija i nelagodnost zbog laganog materijala koji se koristi u procesu proizvodnje.
  • Čvrsti okvir pokriva manje mekog tkiva u ustima, što poboljšava opšte zdravlje zuba i povećava osećaj i ukus tokom jela.
  • Povećana udobnost zbog sveukupnog boljeg pristajanja, jer proteze mogu biti preciznije oblikovane prema vašim ustima.
  • Imaju bolju stabilnost, jer proteze od livenog metala često imaju sedišta ili kopče koje ih drže na mestu.

Nedostaci:

  • Za pacijente koji se bore sa finim motoričkim veštinama neophodnim za umetanje parcijalnih proteza, metalne kukice na skeletiranim protezama često otežavaju njihovo stavljanje.
  • Legura koja se koristi u proizvodnji livenih metalnih proteza je često skuplja od akrilne proteze.
  • Proces izrade wisil proteza može trajati duže u poređenju sa drugim tipovima delimičnih proteza.
  • Metalni okvir možda neće biti tako estetski prijatan, jer metalne kukice mogu biti vidljive u zavisnosti od lokacije delimične proteze.
  • Proteze od livenog metala imaju potencijal da izazovu alergijske reakcije, kod pacijenata koji su preosetljivi na materijale koji se koriste u nihovoj izradi. Ali to se dešava jako retko.

Parcijalna skeletirana proteza – Cena

Cene parcijalnih proteza u velikoj meri zavise od toga koliko je zuba potrebno nadoknaditi, koliko je obimna sama stomatološka intervencija, i o kom se konkretnom tipu parcijalne proteze „radi“.

Ukoliko je vaš izbor parcijalna skeletirana wizil proteza, cena raste na 250-350 evra. A ako se radi parcijalna skeletirana proteza sa atečmenima, iznos se penje i na 400-450 evra, samo za protezu.

Parcijalna skeletirana proteza sa atečmenima

Atečmeni su takozvani precizni vezni elementi, i njihovo ime je izvedeno od engleske reči „attachment“, koja u jednoj od definicija prevoda bukvalno znači „veza koja spaja stvari“. Cela zamisao wizil proteza sa atečmenima je da se ostvari što bolja veza između proteze i fiksnog rada (most ili krunice koje su cementirane na zubima) tako da se postigne maksimalna estetika.

Oni imaju istu ulogu kao i livene kukice, a to je da vezuju protezu za preostale zube. Ali zahvaljujući idejnim rešenjima, materijalu od kojih se prave i njihovim tehničkim mogućnostima, znatno čvršće ostvaruju kontakt proteze sa preostalim zubima.

Atečmeni se sastoje iz dva dela, patrice i matrice. Pri čemu je jedan pozicioniran na fiksnom delu kombinovanog rada (patrica), a drugi je u sklopu proteze (matrica). Spajanjem ova dva dela, parcijalna proteza sa atečmenima ostvaruje vrhunsku stabilnost u ustima pacijenta. Estetski momenat je više nego odličan, jer se time izbegavaju vidljive livene kukice, koje kod ove proteze ne postoje.

Valplast parcijalna proteza

Valplast parcijalna proteza

Valplast parcijalne nadoknade su proteze najnovije generacije. One su izrađene od valplast-a. To je materijal koji ima sposobnost da se razmekša na telesnoj temeperaturi i idelano prilagodi obliku gornje i donje vilice. Ona veoma lepo i udobno naleže na bezubi deo grebena.

Valplast proteze su estecki veoma prihvatljive i praktično nevidljive spolja. Zahvaljujući svojoj bledo ružičastoj boji, lako se uklapaju uz preostala meka tkiva usne duplje, što ih čini izuzetnim estetskim izborom. Kukice kojima se silikonska proteza kači za presotale zube, mogu biti u boji zuba ili u rozoj boji sluzokože. Takođe su veoma komforne za pacijente jer obezbeđuju lako žvakanje, govor gez palatinalnog ili nazalnog prizvuka i nema pojačanog lučenja pljuvačke (hipersalivacije), što je izuzetno bitno. Hipersalivacija obično nastaje zbog iritacije podjezičnog predela protezom.

Pre nego što se fleksibilna proteza stavi u usta, preporučljivo ju je potopiti u toplu vodu, kako bi se lako oblikovala i potom lepo nalegla na strukture u usnoj duplji.

Ove proteze su napravljene od jednog oblika gusto zbijenih najlonskih vlakana i nemoguće ih je polomiti ili oštetiti. Čak neki proizvođači daju doživotnu garanciju na ovu vrstu parcijalne proteze

Fleksibilne delimične proteze su takođe često izbor kod pacijenata koji su alergični na liveni metal ili akril, zbog svojih hipoalergenih materijala. Međutim, zbog komplikovanog procesa njihove izrade, nadogradnja i popravka proteza je mnogo teža. Tako da bilo kakve nezgode, često uzrokuju izradu novih fleksibilnih delimičnih proteza.

Prednosti:

  • Vreme izrade je brže nego kod skeletiranih proteza i često ne zahteva višestruka isprobavanja.
  • Estetski je prijatna, jer je materijal proziran i desni pacijenta su vidljive kroz protezu.
  • Nudi poboljšanu udobnost, jer se lepi za desni bez upotrebe bilo kakvog zubnog lepka ili metalnih kukica.
  • Fleksibilne proteze se mogu izraditi od hipoalergenih materijala, ako pacijenti imaju alergijske reakcije na parcijalne akrilne ili skeletirane proteze.
  • Fleksibilnost proteza nudi poboljšanu izdržljivost, čineći ih otpornijim na udarce. Ipak, uvek treba biti oprezan, jer su akrilni zubi u fleksibilnoj protezi i dalje skloni lomljenju.
  • Fleksibilne proteze su otporne na mirise i mrlje. Najbiokompatibilniji su materijal od svih tipova parcijalnih proteza.

Nedostaci:

  • Fleksibilna osnova je sklonija nakupljanju bakterija i zahteva pažljivo čišćenje.
  • Reparacija proteza je teške i u većini slučajeva, vaš zubni protetičar će morati da napravi novu parcijalnu protezu.
  • Fleksibilne proteze često imaju veću cenu u odnosu na skeletirane i akrilatne parcijalne proteze.

Kompleksne parcijalne proteze – Kombinovani radovi

Kombinovani protetski rad podrazumeva kombinaciju fiksne (trajno cementirane krune ili mosta u ustima) i mobilne ( parcijalna zubna proteza koja se skida) nadoknade. U ovakvoj varijanti, mobilni deo rada je uvek skeletirana parcijalna proteza.

Estetski i funkcionalno ovakvi radovi ispunjavaju najviše kriterijume i spadaju u vrhunac današnje protetike. Veza između ova dva rada je mehaničke prirode. Što znači da se proteza čvrsto kači na neku vrstu držača u ustima, a ne mora se nužno ostvarivati uz posredstvo atečmena.

Naime, krune u fiksnom radu mogu se specijalno dizajnirati za kačenje metalnog proteznog skeleta u vidu takozvanih dvostrukih ili namenskih kruna. Broj tehničkih rešenja za izradu ovakvih proteza je neograničen i on je maltene individualan za svakog pacijenta.

Komponente parcijalne proteze

Komponente parcijalne proteze

Delovi parcijalnih mobilnih proteza su:

  • Glavni konektor (Debelo metalno „U“)
  • Anterirno – posteriorni palatinalni luk
  • Jednostruki palatalni luk
  • Nepčani konektor u obliku slova U (potkovica)
  • Lingvalni luk
  • Lingvalna ploča
  • Manji konektor
  • Ručice kukica se koriste radi stabilizacije proteze, tako što se okači na zube. Metalna kukica je i oslonac proteze uz zube, koji su direkto uporište.
  • Indirektni držač je manji deo kukice u obliku malog slova ,,u“, koji stoji pod uglom od 90 stepeni u odnosu na ručicu kukice. Obicno je postavljen u predelu cinguluma zuba.
  • Fizička veza akrilata i metala je metalna mrežica, koja omogućava ružičastom akrilatu da se fizički poveže (retencija) sa metalnim okvirom.
  • Baza je izrađena od akrilata. Roze je boje i imitira desni.
  • Zubi su akrilatni ili porcelanski i moraju odgovarati obliku i boji pravih zuba.

Gornja parcijalna proteza

Postoji mnogo opcija za glavne konektore mobilnih gornjih parcijalnih proteza. Tip konektora koji se koristi će varirati u zavisnosti od specifičnih okolnosti i rezultata sveobuhvatnog pregleda i razgovora sa pacijentom. Obično korišćeni glavni konektori.

Poloča

Prednosti ploča su u tome što su korisne kada nedostaje nekoliko zuba ili ima više bezubih sedla. Oni takođe pružaju veći prenos pritiska žvakanja, stabilnosti i podršku zbog veće nepčane pokrivenosti. Ploče su korisne kada postoje dugačka distalna proširenja.

Nedostaci ploča su što prekrivaju nepce velikog broja pacijenata, pa se ponekad ne podnose dobro i mogu uticati na fonetiku. Ploče mogu biti problematične, ako postoji torus palatinus.

Palatinalni pojas ili traka

Prednosti je njihova krutost i minimalna pokrivenost mekog tkiva, a ipak je dobra otpornost na deformacije. A-P traka korisna za Kenedi klasu I i II ili ako postoji torus. A-P traka daje veću raspodelu naprezanja.

Nedostaci su što nema mnogo oslonca zbog manje pokrivenosti nepca, a takođe i to što je glomazna.

Njihove prednosti su što su korisne u slučajevima kada stomatolog ne želi da se pokrije veći deo nepca. Npr. ako pacijent ima jak ,,geg“ refleks, veliki palatalni torus ili Kenedi klasu III.

Nedostaci su fleksibilnost zbog distalnih ekstenzija, koje mogu imati štetne efekte na prenos pritiska žvakanja na potpornim zubima. On možu traumatizovati resorbovani greben.

Kašikaste proteze

Njihova prednost je što su korisne u malim prednjim sedlima i jeftine su za izradu. Nedostaci su što imaju veliku nepčanu pokrivenost, za malo sedlo.

Kašikasta proteza

Nepčani konektor

Nepčani konektor je koristan za slučajeve Kenedi klase III i IV. Nedostatak je što jedan pojas zahteva pažljivo postavljanje, ako postoji torus palatinus. Oni su generalno neprikladni za Kenedi klasu 1 ili 2.

Donja parcijalna proteza

Glavni konektor je deo parcijalne proteze koji povezuje komponente na jednoj strani luka sa onima na drugoj. Mora biti dovoljno čvrst i krut da obezbedi odgovarajući skelet protezi i smešten tako da ne ošteti gingivalno ili pokretno tkivo. Postoji pet tipova glavnih konektora :

Lingvalni luk

Lingvalni luk ima poprečni presek u obliku kruške, koji se sužava prema ivici gingive. Trebalo bi da bude postavljen dovoljno visoko da ne iritira donje pokretno tkivo, ali i dovoljno nisko da omogući upotrebu značajne količine materijala, kako bi se obezbedila krutost. Za njega je obično potrebno najmanje 7 mm prostora. Postavlja se na mekom tkivu, iza donjih prednjih zuba. To je najčešće korišćeni tip konektora u donjoj parcijalnoj protezi.

Lingvalni luk je higijenskiji od lingvalne ploče.

Podježični luk

Podjezična luk je sličan lingvalnom luku, ali se nalazi na dnu usta pozadi i niže od svoje uobičajene lokacije. Koriste se kada je gornja ivica lingvalnog luka postavljena preblizu ivice gingive. Oni su kontraindikovani kod pacijenata sa visokim jezičnim frenumom i u situacijama kada mogu ometati pokrete jezika.

Lingvalna ploča

Lingvalna ploča je tanka ploča konturisana prema jezičnim površinama donjih prednjih zuba. Lingvalna ploča je korisna kada nema dovoljno prostora za lingvalni luk.

Ako su zubi razmaknuti i pacijent ne želi da se vidi metal, onda se može koristiti prekinuta lingvalna ploča. Onda se materijal odseče na mestima gde bi bio vidljiv.

Nedostatak lingvalne ploče je što pokriva mnogo gingivalnih ivica i manje je higijenski od lingvalnog luka. Trebalo bi ga koristiti sa oprezom, kod pacijenata sa visokom stopom karijesa. Glavna prednost je što je lakše dodati zube u protezu sa lingvalnom pločom, nego u onoj sa lingvalnim lukom. Pored toga, koristan je u pružanju dodatne podrške za rasklimane donje prednje zube.

Bukalna traka

U retkim slučajevima kada je nagib preostalih prednjih zuba problematičan i upotreba lingvalnog konektora neprikladna, može se razmotriti bukalna traka.

Beskrajna kukica

Beskrajna kukica se ponekad koristi kao dodatak lingvalnom luku i retko kao jedini glavni konektor. Uključuje traku materijala postavljenu duž cinguluma prednje denticije.

Beskrajna kukica ima dodatnu prednost što obezbeđuje indirektno zadržavanje, kada se koristi kao dodatak lingvalnom luku. Može se koristiti kada lingvalni luk ugrožava estetiku.

Donja parcijalna proteza

Corega tablete za parcijalne proteze – Higijena

Parcijalne proteze treba prati nakon svakog obroka. Za pranje se koriste četkice za zube ili specijalne četkice za proteze u kombinaciji sa vodom i pastom za zube ili specijalnim preparatima za čišćenje proteza. Proteza mora biti dobro očetkana i isprana po celoj površini, sa svih strana. Higijena proteze je jednako važna kao i higijena zuba nosača proteze. Samo loša higijena dovodi do lošeg zadaha, promene boje proteze, naslaga itd.

Noću obavezno skinite proteze i držite ih u čaši vode sa malo sode bikarbone. Postoje i Corega preparati u obliku šumećih tableta ili praha, koji se rastvaraju i održavaju vašu protezu čistom.

Proteze sadrže lomljive delove, a neke su u potpunosti napravljene od lomljivog materijala. Proteze koje padnu na pločice, umivaonik, kadu itd. mogu se polomiti. Zato treba biti oprezan tokom pranja.

U slučaju ranica, plikova, bolova, ljuljanja proteze itd. obratite se svom stomatologu. Ispiranje usta čajem od žalfije i korišćenje posebnih gelova iz apoteke, može ublažiti nelagodnost.

Proteze do 5 godina mogu maksimalno ispuniti funkcionalne i estetske zahteve. Nakon tog perioda potrebno je ponoviti protetski rad ili korigovati postojeći.

Ako ste zainteresovani za otkup antikviteta, potražite nas ovde.