Peščani sat

Peščani sat kao simbol protoka vremena

Peščani sat je bio simbol ne samo protoka vremena, već i smrtnosti i kratkoće života. Mnogi moderni predmeti još uvek koriste simbol peščanog sata, da bi prikazali ili ilustrovali protok vremena.

Peščani sat, poznat i kao peščanik, spada među najstarije uređaje za merenje vremena. Sastoji se od dve staklene posude gde se nalazi pesak, koje povezuje uzana cev, a obično je na nekakvom postolju ili ramu. Princip rada je veoma jednostavan. Kada se peščani sat okrene tako da pesak bude u gornjoj posudi, on kroz ceo pada u donju posudu i na osnovu peska koji je istekao u nju meri se proteklo vreme. Neki od njih su imali i okvir koji omogućava da se cela konstrukcija okrene, kako bi se merenje vremena što brže i lakše nastavilo.

Ovi satovi nisu pogodni za pravo merenje vremena, tj. kao što čine obični satovi, već se mogu nazvati nekom vrstom primitivne štoperice koja meri proteklo vreme. Osim toga, njihova preciznost zavisi od više faktora, kao što su kvalitet peska, veličina posuda, širina cevi kroz koju pada pesak i druge mehaničke prepreke koje mogu uticati na brzinu padanja peska.

Iako se smatra zastarelim, bezvremenska lepota peščanog sata traje do danas. Elegantno ilustrovani autentični peščani satovi sa reprodukcijom antičke umetnosti i dalje su u modi. Gosti vašeg doma će sigurno biti hipnotisani posmatrajući kako pesak polako, neumoljivo curi iz jedne komore u drugu. Čini se da su ljudi fascinirani konceptom vremena i čovekovom beskrajnom težnjom da napravi uređaje, koji bi mogli precizno da beleže i drže korak sa njim.

peščani satovi

Istorija

Smatra se da je peščani sat evropskog porekla. Takođe se nazivaju peščani satovi, a veruje se da su peščani satovi razvijeni oko 8. veka. Napredak u odnosu na sunčani i vodeni sat, koji su imali svoje nedostatke. Peščani sat je bio manji od drugih uređaja za merenje vremena. I bili su najpouzdaniji metod merenja vremena za mnoge primene. Peščani sat je bio veoma popularan na brodovima. Jer su bili tačni i na njih nije uticalo kretanje broda, bez obzira koliko se brod snažno ljuljao.

Peščani satovi su nastavili da budu popularni stotinama godina, sve do i nakon pojave mehaničkih satova. Jer su bili mnogo manji, jeftiniji i nisu zahtevali egzotične komponente za proizvodnju. Peščani sat je bio standard u crkvama, koji su ih koristili za vreme propovedi i drugih verskih ceremonija. Bili su glavna stvar u domovima, korišćeni su za određivanje vremena kuvanja. Radna mesta su ih koristila za vreme pauze. Peščani satovi su konačno zamenjeni mehaničkim satovima početkom 16. veka kada su počeli da se smanjuju i povećavaju tačnost.

Materijal za peščane satove često uopšte nije bio pesak, drugi materijali su smatrani pouzdanijim. Ljuska jajeta u prahu, mermer i metalni oksidi često su kombinovani da bi se stvorio „pesak“ koji se koristi za peščane satove. Danas je većina peščanih satova ispunjena sitnim staklenim perlama, zvanim balotini. Oblik perli omogućava ravnomeran protok kroz uski otvor peščanog sata.

Funkcija peščanog sata pre uvođenja hronometra bila je da prati vreme, što je bilo neophodno za izračunavanje geografske dužine. Ploveći od Kejptauna istočno do Australije niste želeli da završite na zloglasnim grebenima. Pronalaženje geografske širine je obavljeno pomoću sekstanta i tabela. Da bi se definisala geografska dužina, paralelna sa ekvatorom, vreme je moralo biti pravilno izmereno. Ovaj zgodan, klasični peščani sat nekada je vladao rasporedom na komandnom brodu francuskog admirala.

Simbolička vrednost peščanog sata

Peščani sat ima i simboličku vrednost. Još od davnina pokazuje kontrast između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, ili najčešće, ukazuje na prolaznost života i vremena. Ovaj simbol se koristio i na gusarskim zastavama, kako bi protivniku stavio do znanja da su mu dani odbrojani, dok su ga u Engleskoj stavljali u kovčege pokojnika ili urezivali na nadgrobne spomenike. U savremenom dobu se ova simbolika održala, ali su se pojavila i druga značenja, tako da se može tumačiti i kao simbol ženskog tela, ili kao nešto mnogo jednostavnije. Svaki korisnik računara ne voli da vidi ovaj simbol, jer označava da je potrebno sačekati da se izvrši neka komanda ili na reakciju programa.

Cena

Na našem trzištu mali peščanin satovi koji mere 3 minuta koštaju oko 350 dinara. Ako želite lep peščani sat sa drvenim okvirom, moraćete da izdvojite okvirno 2.000 dinara. Stilski peščani satovi sa peskom u različitim bojama mogu vas koštati od 1.000 do 1.600 dinara.

peščani sat

Upotpunite izgled svoje kuhinje sa starinskim peščanim satom sa metalnim okvirom, koji meri vreme od pet minuta. To je funkcionalan i dekorativan detalj za vašu kuhinju. Oni koštaju oko 4.000 dinara, ali vedi dati toliki novac jer su prelep detalj.

Oblik tela-peščani sat

Peščani satovi postoje u različitim oblicima. Mogu biti na primer u obliku epruveta. Često ih naprave da izgledaju kao termometri sa drvenim osnovama i mogućnošću kačenja na zid.

Većinom su klasični stakleni bez ikakvog okvira, sa belim ili peskom u različitim bojama. Kada ih naprave sa okvirom u većini slučajeva je od drveta, ali može biti i metalni. Okviri su pretežno pravougaonog oblika sa stabilnom osnovom, ali mogu biti i kružnog oblika.

Ali ne zaboravimo da je oblik ,, peščani sat“ idealan, kako za satove tako i za žene. Žene koje imaju figuru pešačkog sata su sinonim za lepotu, jer upravo takav oblik tela najviše privlači muškarce.

Velike grudi i zadnjica i obli kukovi muškarci šalju instinktivnu poruku da su ove žene spremne da rađaju decu i da one mogu sa lakoćom da urade. Iako verovatno ne pomišljaju na dete kada vide lepo građenu devojku, njihov instinktivni deo mozga o tome razmišlja i šalje signale da je devojka ispred njih privlačna i zgodna.

Ekskluzivni peščani satovi

Legendarni industrijski dizajner, Mark Njuson, koji je poznat po radu sa svojim dobrim prijateljima Džonijem Iveom, na kreiranju Apple Watch časovnika, udružio se sa Hodinkee kako bi kreirao specijalne peščani sat koji košta 12.000 dolara. Njegova vizija peščanog sata je ručno rađena i meri 150 mm u visini. Napravljen od ručno duvanog borosilikatnog stakla, ovaj sat dolazi sa specijalnim kožnim podmetačem, tako da ga ne možete slučajno ogrebati ili oštetiti.

„Ponekad vidite neki predmet, i on vas jednostavno opčini. Ne možete da skrenete pogled. Sa druge strane, ne možete baš da opišete ni u šta tačno gledate. Peščani sat Marka Njusona je upravo jedan od tih predmeta”.

Ipak, ono što ovaj peščani sat čini posebnom upotrebom je Nanokuglica od nerđajućeg čelika, koje su zamenile peščana zrna. Ove male kugle mere samo 0,6 mm u prečniku i prekrivene su bakrom i antikorozivnim slojem. Čak 1,3 miliona Nanokuglica nalazi se u jednom ovom pešanom satu i jedan mogu ispratiti vremenski period od tačno deset minuta.

Naravno, kako je ovo ekskluzivni dekorativni predmet, biće proizveden u ograničenom izdanju od 100 jedinica. Do sada, napravljeno je samo 6 ovakvih satova i svi su već prodati, uprkos njihovoj visokoj ceni.

Ikea peščani sat

U Ikei možete pronaći lep i dekorativni peščani sat, koji će upotpuniti svaki prosttor i dati mu svoj indiividualni pečat. To je ukrasna alternativa savremenom merenju vremena. Kroz providno staklo vidi se roze pesak koji polako curi ka dole, a kada okreneš peščani sat, čuje se kako prva zrnca peska padaju na dno.

Jysk peščani satovi

Jysk peščani satovi sa providnim staklom i crnim peskom će dodati elaganciju vašem domu. Ovakav detalj je nezaobilazan, ako želite začiniti vaš životni prostor. Cena mu je 450 dinara i dostupan je samo u prodavnicama. Ne može se poručiti preko interneta.

Peščani sat poklon

Peščani sat koji će svakoga oduševiti kao poklon ima magnet u sebi koji mu omogućava da stvara različite oblike. Preokrenite i gledajte kako se zrna gvožđa gomilaju u prelepe formacije, zbog magneta ugrađenih u drvenu podlogu. Lepa dekoracija za dnevnu sobu, ali i modernu kancelariju. Umesto peska unutra su gvozdena zrna, koja formiraju prava umetnička dela.

Obično ih prave u divnom minimalističkom obliku, koji će se uklopiti u svaki dizajn enterijera. Tako da, ukoliko nekoga želite jako obradovati i oduševiti, uzmite mu ovaj sat za poklon. Koji je istovremeno i neka vrsta umetničkog dela.

Peščani sat roman

Peščani sat je bio inspiracija za dirljiv roman koji je napisala Trejsi Ris o novim počecima i izmirenju. Pronalaženju ljubavi čak i onda kad se čini da je prekasno, o isceliteljskim moćima čarobnog gradića kraj mora.

Pročitajte ovo izuzetno delo autorke Trejsi Ris, koja je izuzetan novi glas istorijske ljubavne proze.

Peščani sat-Tamara Kučan

Peščani sat je inspirisao i šesti roman Tamare Kučan. Predstavlja priču o mladim Beograđankama Sari i Sonji, koje su kao posao odabrale elitnu prostituciju. One veruju da žive život iz snova, ali snovi polako postaju košmari. Novac, blud, luksuz. Strast, opsesija, ljubav i iskrena tuga. Društveni glamur, duševna beda. Šta je to što mlade devojke motiviše da se bave ovim poslom? Da li je zaista sve u novcu? Ko čini današnju elitu? Koji su to estetski standardi koje društvo postavlja ženama? Da li je lepota uvek garant sreće? Neka su od pitanja koja roman Peščani sat postavlja.

Pešani sat tetovaže

Peščani sat, koji se vekovima koristio kao instrument za merenje vremena, prestao se upotrebljavati u moderno doba. Još uvek cenjen zbog svog estetskog i simboličnog značenja, i dalje je deo ukrasa u mnogim domovima. U poslednje vreme stekao je veliku popularnost i u svetu umetnosti tetovaža. Simbolizujući vreme i iskustva koja dolaze s vremenom, tetovaže peščanog sata vole se zbog svog filozofskog značaja.

Glavno značenje ovog simbola je večni tok vremena. Pesak curi dok ne nestane, a samim tim je i stalni podsetnik da je život jedan i da ga zato moramo maksimalno iskoristiti dok možemo.

Ali ovaj simbol deluje kao analogija između vrha i dna. A potreba da se peščani sat okreće s vremena na vreme od vrha do dna, kako bi se nastavio proces, to simbolizuje kontinuirani ciklus između života i smrti.

Peščani sat za pranje zuba

Srećan peščani sat, sa kojim će čak i pranje zuba biti zabavno. Naučiti decu da pravilno peru zube je teško, a kamoli ih zadržati dovoljno dugo. Međutim, s ovim urnebesnim peščanim satom i to će biti lako. Sat ima sa svake strane beli zubić sa vedrim nasmešenim licem. Meri vreme na 3 minuta, što je idealno i dovoljno dugo za savršeno očišćene zube i zdrav, blistav osmijeh. Naravno, i odrasli mogu koristiti peščani sat u iste svrhe.

Otkup satova i antikviteta – Belgrade Antiques

Otkup satova po najboljim cenama u antikvarnici Beograd. Često nailazimo na džepne satove Omega, Longines, Doxa, Cortebert, Zenit, Molina, Helvetia, Rolex, Šafhauzen, Patek Philippe, Vacheron-Constantin, Hublot i druge. Antikvarnica Beograd otkupljuje stare satove koji su pripadali javnim radnicima, vojnim licima, državnicima i drugim javnim ličnostima. Otkupljujemo stare satove sa natpisima, grbovima i oznakama raznih država, organizacija i državnih institucija, kao i drugim obeležjima. Takođe, isti kriterijumi važe i za otkup ručnih satova. Belgrade Antiques nudi najbolje cene otkupa satova, uz mogućnost besplatnog dolaska na Vašu adresu. Pozovite nas i uverite se sami. Svakog dana od 09-23h na 069 669 229 ili nas kontaktirajte putem Viber, WhatsApp-a, Messenger aplikacije ili emaila i forme na sajtu.

Ukoliko imate i neke druge stare stvari i antikvitete, osim starih satova, kontaktirajte nas i mi ćemo Vam rado izaći u susret.

Pozovite odmah – 069 669 229